Zaposlitev pod posebnimi pogoji pomeni zaposlitev v skladu s sposobnostmi uporabnikov, prilagajanje postopkov (faz) dela, strojev in delovnih pripomočkov zmogljivostim uporabnikom, razvijanje delovnih spretnosti, uvajanje v delo, zagotavljanje pogojev za varno delo, spremljanje delovnega procesa, nabavo sredstev ter prodajo izdelkov oziroma storitev na trgu. Pridobljena sredstva od prodaje izdelkov so namenjena za nagrade uporabnikov in za višjo kvaliteto dela in bivanja.

Uporabnikom je omogočeno prehajanje med zaposlitvenimi programi v skladu z njihovimi zmožnostmi in potrebami, izhajajoč iz posameznikovega individualnega programa. Vedno je lahko obojestransko – iz enega programa v drugega in nazaj.

PROGRAM KNJIGOVEŠKE DEJAVNOSTI

Mapa Vrecke Odlozni-kos Skatla Skatlica-z-listici

Vezan je na proizvodno knjigoveško dejavnost, ki se v DZC Janeza Levca izvaja že tradicionalno. Večinoma gre za ročne tehnološke postopke.

Program vsebuje naslednje vrste dela:

 • nanos lepila ročno s čopičem ali strojno,
 • ročna zgibanja papirja in kartona (vreč, kuvert, map),
 • pomoč pri delu z rezalnim strojem – odstranjevanje rezanih tiskovin,
 • pomoč pri pakiranju tiskovin,
 • izdelava papirnatih vrečk/ skupinsko in individualno/ posamezne faze,
 • luknjanje tiskovin,
 • vlaganje špiral v koledarje,
 • notranji transport – ročni,
 • montaža reklamnih izdelkov,
 • sestava nosilnih vrečk,
 • lepljenje map,
 • spiralanje zvezkov,
 • kaširanje lepenke,
 • lepljenje koledarskih vrečk in drugih tiskovin,
 • dodelava koledarjev,
 • vezava knjig,
 • pakiranje, kompletiranje tiskovin.

PROGRAM USTVARJALNIH DEJAVNOSTI

Medved Posoda Srcki Milo Copati

Glinena delavnica izdeluje unikatne izdelke iz gline (podstavke za milo, sklede, lončke, in drugo). V največjih količinah izdelamo podstavke za milo, ki jih ponujamo in prodajamo v kompletu z milom. Glinena delavnica je opremljena s pečjo za glino, mizo za valjanje in vretenom.

Izdelava mil po tradicionalnem postopku. Mila so naravna – rastlinska, dodamo jim eterična olja in zelišča. Izdelujemo dve vrsti (navadno in polsteno milo). Polsteno milo ima volneni ovoj – filc, ki ga sami proizvedemo. Lahko se uporablja za masažo oziroma odstranjevanju odmrlih kožnih celic. Milo za prodajo na trgu ponujamo samostojno ali v kompletu s podstavkom.

Polstenje (filcanje) volne oziroma predelava ovčje dlake (čiščenje, barvanje, česanje in izdelava filca).
Filc, ki ga proizvedemo nato uporabljamo za izdelavo copat, nakita, uporabljamo ga pri dekoraciji, za izdelavo torb, rokavic, spolstimo ga okoli mila… Sodelujemo s kmetijo Matk iz Solčave, kjer smo se učili osnov predelave volne in polstenja, podarjajo pa so nam tudi ovčjo dlako. Poznamo dva postopka polstenja (suho in mokro polstenje). Oba postopka izvajamo tudi mi.

Druge dejavnosti kot so šivanje ter likovno ustvarjanje. Šivanje je predvsem ročno, nekateri uporabniki pa šivajo tudi s šivalnim strojem. Šivamo igrače. Znotraj likovnih dejavnosti slikamo, izdelujemo vizitke za različne priložnosti (novo leto, valentinovo, velika noč…), pripravljamo darilne embalaže (vreče, škatle, mape…).

Izdelki nastali znotraj ustvarjalnega zaposlitvenega programa so unikatni, nastanejo z ročnim delom, imajo umetniško komponento, nekateri izdelki lahko vsebujejo značilnosti slovenske kulturne dediščine, so uporabni v vsakdanjem življenju. Postopki ustvarjanja izdelkov so prilagojeni uporabnikom in so razdeljeni na posamezne faze. V postopkih je upoštevan ekološki vidik, nastali izdelki imajo visoko dodano vrednost.

PROGRAM VZDRŽEVALNIH DEJAVNOSTI IN ZELENI PROGRAM

Program vzdrževalnih dejavnosti vsebuje naslednja dela: čiščenje in vzdrževanje prostorov v hiši, priprava jedilnice (priprava jedilnega pribora in krožnikov, pospravljanje umazane posode v pomivalni stroj in pospravljanje posode).

Zeleni program vključuje predvsem različna dela v parku, katerega smo s skupno akcijo, več sodelujočih, naredili v preteklem letu. Skrbimo za vzdrževanje parka (košenje trave in skrb za živo mejo in drevesa, vzdrževanje tlakovanih poti, skrb za rastline in čistočo parka).

Delo-v-jedilnici Delo-zeleni-program

PROGRAM INTEGRIRANIH OBLIK ZAPOSLOVANJA

V integrirano obliko zaposlovanja sta vključena dva uporabnika. Poteka v Mc Donaldsu in v pripravljalnici hrane v enoti Centra Janeza Levca Ljubljana.

 

(Skupno 394 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost